Pressklipp från Falköpings Tidning den 24 oktober 2012

”Att Falköpings Orkesterförening med raska steg närmar sig hundraårsdagen märktes inte ett dugg när det nya spelåret startade i söndags.

Det är inte bara artighet att påstå att symfonikerna under Nils-Magnus Kinnvall hade en av sina allra bästa dagar med välbesatta stämmor, föredömligt utförande och en utsökt orkesterklang. Konserten fick dessutom extra lyster av cellisten Frida Bromander från grannkommunen.

Programmet låg åt det 1800-talsromantiska hållet med verk av Berlioz, Wagner, Dvorak och Tjajkovskij.
—-
Det första av kvällens huvudnummer var Pjotr Tjajkovskijs Rokokovariationer.
—-
Variationerna är tekniskt svåra och tillhör den avancerade cellistens måsten. Detta till trots var det en ren njutning att bevittna Frida Bromanders makalösa spel. Rent tekniskt behärskar hon nämligen sitt instrument suveränt. Dessutom får hon violoncellen att sjunga och rör sig obesvärat i vidunderliga passager från C-strängens djup till flageolettlägena på A-strängens stallplats. Fortsätter hon så, lär musikprofessorn och tidigare Falköpingsbon Frans Helmerson få se sig slagen på hemmaplan så småningom.
Verket är tekniskt och musikaliskt krävande också för orkestern och dess ledare genom det snabba tempot och kraven på perfekt timing i samspelet med solisten. Ett samspel som den här gången var berömvärt.

Efter paus kom kvällens andra huvudnummer, Antonin Dvoraks nionde symfoni Från Nya Världen. Ett inofficiellt kulturarv, tidlöst skönt, älskat och spelat över hela världen.

Det nya spelåret kunde inte ha startat bättre. Redan i november framför orkestern i samarbete med Falbygdens Oratoriekör en annan klenod, nämligen Mozarts Requiem.”

Rolf Johansson

Pressklipp från Falköpings Tidning den 26 oktober 2010

Mozartkonserten blev en ny framgång för symfonikerna

I söndags började Falköpings Orkesterförening det nya spelåret med ett renodlat Mozartprogram. Huvudnummer var tonsättarens 39:e symfoni i Ess-dur och före den fanns tre kortare verk.
Mellan orkesternumren låg ett framträdande av den unga sopranen Sara Widén, som ersatte en insjuknad Ida Falk Winland. Med två dagars varsel ryckte hon in och efter ett par programändringar var det inga problem alls. Orkesterföreningen kunde andas ut och gav en av sina bättre konserter.

Av Sara Widén och orkestern fick man först höra motetten Exultate Jubilate. Den har tre delar med mycket glädje i koloraturen med inslag av vemod. Den sista delen, Halleluja, är helt fantastisk med sin melodirikedom och upprymda hyllning. Därefter sjöng hon den välkända Rosenarian ur Figaros bröllop och det tredje solonumret var konsertarian Chio mi scordi di te för sopran, piano och orkester. Vid pianot satt Jenny Tidqvist Karlsson, som mycket skickligt ledsagade solisten tillsammans med orkestern.

Sara Widén har en otroligt varm och lyrisk sopran, lika behaglig i koloraturen som i altarnas normala tillhåll. Nyansering och vibrato är utmärkta, inlevelsen likaså och bärkraften i rösten imponerar. Hon har dessutom en scenisk utstrålning och säkerhet utöver det vanliga och kan av allt att döma se fram emot en fortsatt lysande karriär.

Applåderna smattrade och det belönade solist och pianist med att extra framföra ett av Maria Callas glansnummer, den förtjusande O mio babbino caro (O min kära pappa), en förtjusande operaaria av Puccini.

Orkestern spelade så bra som vi är bortskämda med, i händerna på Nils-Magnus Kinnvall. För dagen något reducerad, främst inom blåsare och violiner, men med utmärkt klang och samspel.
Rolf Johansson

Pressklipp från Skaraborgs Allehanda den 26 oktober 2010

Mozartafton i Falköping

En kväll fylld med enbart musik av Mozart var vad Falköpings Orkesterförening bjöd på i söndags kväll på Stadsteatern, Falköping.
Kvällens solist var sopranen Sara Widén.

Det blev en mycket stämningsfull och vacker stund då Falköpings Orkesterförening bjöd en nästan fullsatt stadsteater på en mängd verk, alla skrivna av Wolfgang Amadeus Mozart. Kvällen inleddes med Uvertyr till Enleveringen ur Seraljen och fortsatte med bland annat Exultate, jubilate, Rosenarian ur Figaros bröllop samt Ch’io mi scordi di te, och det hela avslutades med det oerhört vackra och mäktiga stycket Symfoni nr 39.

Då kvällens annonserade solist Ida Falk Winland lämnat återbud p g a sjukdom, ersattes hon av sopranen Sara Widén. Sara är utbildad klassisk sångerska, musikalartist samt skådespelerska och började i tidig ålder intressera sig för musik och dans.
Under söndagens konsert gjorde hon en strålande insats på scen. Tillsammans med de mycket samspelta musikerna i orkestern, trollband hon sin publik och efter sitt framträdande ville applåderna aldrig ta slut.
Gabriella Johansson

Pressklipp från Falköpings Tidning den 2 mars 2010

Mäktigt framförande på Mendelssohnkonsert

Falbygdens Oratoriekör och stadens Orkesterförening, förnämliga solister och den oförliknelige Felix Mendelssohn garanterade kvalitén på Stadsteaterns söndagskonsert.

Huvudnumret var symfoni nr 2 i B-dur, kallad Lobgesang (Lovsång). Dessutom gavs ouvertyren Hebriderna, hymnen Hear my Prayer och den åttastämmiga à cappellakören Denn er hat seinen Engeln befohlen.

Som gästsolister medverkade Alingsåssopranen Hedvig Eriksson och tenoren Martin Thörnqvist från Göteborg. Båda med utmärkta röster och stor rutin från framträdanden inom landet och internationellt.

…….

Ingenting skorrade

”Man kan inte känna sig nedstämd efter att ha lyssnat till Mendelssohns melodier, och ingenting har skorrat i öronen” har den amerikanske musikkännaren Phil G Goulding sagt och så kändes det i söndags.

Beundransvärda var insatserna av kören och orkestern med sina ledare och av solisterna med sina förstklassiga röster. En extra stor ros förtjänar Annika Lagerquist, som har haft huvudansvaret för instuderingen och som dessutom lugnt och metodiskt ledde framförandet.

Utan helhjärtade insatser av alla dessa yrkesmänniskor och amatörer skulle Falköpings kultur- och musikliv vara åtskilligt fattigare.
Rolf Johansson

Pressklipp från Falköpings Tidning den 21 oktober 2009

Romantisk 90-årskonsert i Falköping

Än en gång återvände Frans Helmerson till sin födelsestad och den orkester som han först spelade i. Falköpings mest framstående musikexport genom tiderna, som tillsammans med hustrun Mihaela Martin satte guldkant på Orkesterföreningens 90-årskonsert i söndags.

Mihaela Martin växte upp i Ceaucescus miserabla Rumänien och Frans Helmerson i musiklärarhemmet i Falköping. I dag är de båda professorer och kolleger, arbetar i Köln och är livligt efterfrågade som solister runtom i världen.

Orkesterföreningen fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Bara att hålla ihop i nittio år är en prestation, det vet alla som har ansvar för människor. Bakom ligger goda ledare, bra styrelser, musikskolan, en framsynt kommun och ett brinnande, ideellt intresse från musikernas sida. Allt det gör att en relativt liten stad kan hålla sig med egen symfoniorkester och framföra stora musikaliska verk. Sedan några år är det Nils-Magnus Kinnvall som leder orkestern och han gör det med övertygande säkerhet.

…Andantesatsen följde med sitt sagolika tema. Snabba ögonkast mellan solisterna garanterade det perfekta samspelet och orkestern ackompanjerade föredömligt. Rogivande, harmoniskt och en fantastisk, inramande duett. Soloinstrumenten sjöng och de mästerligt formade tonerna bars med lätthet ut till varje vrå av salen. Sist i symfonin ligger satsen Vivace non troppo (inte för snabbt). Också den satsen är full av längtan och liv. Samtidigt var den final för det ståtliga verket. Till sist blommor och applåder som aldrig ville ta slut från en stående och begeistrad publik. …

Pressklipp från Falköpings Tidning den 22 april 2009

Jubileumskonsert med nittioåringar
Musiken har gamla anor på Falbygden.
Under åren har musiken utvecklats.
Falköping idag har den unika situationen att ha både en blåsorkester och en komplett symfoniorkester – båda bildades hösten 1919. I söndags firade de nittioårsdagen gemensamt på Stadsteatern med en hejdundrande konsert.
…Efter stående ovationer och mängder av blommor till solister, dirigenter och orkestrar kom extranumret Radetzkymarsch av Strauss d ä. Sedan ville applåderna aldrig ta slut.
Bland hedersgästerna fanns Magnus Eriksson som är ordförande i Sveriges Orkesterförbund SOF.
”Det är speciellt med två orkestrar som har hållit på så här länge i samma stad och som firar det med en gemensam konsert,” sa han i sitt tal. ”Med bara hundratalet symfoniorkestrar i landet och 60-70 blåsorkestrar borde Falköping vara stolt. Beräknat med EU-arvodet 173 kr i timmen för musiker är det dessutom en mindre förmögenhet som musikerna år efter år producerar ideellt till glädje för alla Falköpingsbor.”